Eieren, bomen, lak en een sleurhut.

Soms heb je van die dagen dat je je ei niet kwijt kan, eigenlijk een vreemde uitdrukking maar een kip heeft vaste rituelen en als de plek waar zij altijd haar eieren legt verstoord is of niet meer beschikbaar begint zij een lange zoektocht naar een nieuwe plek, niets is goed genoeg dus maar verder rusteloos doorzoeken tot eindelijk een nieuwe stek is gevonden. Het is zoiets als een zoektocht naar een nieuwe bestemming voor de Studiereis waar onze wedstrijdsecretaris al geruime tijd mee bezig is en waarbij hij op twee of misschien wel op meer gedachten hinkt, ook al zo’n uitdrukking die een verbastering is van op twee krukken hinken, van links naar rechts. Bij zijn zoektocht heeft hij lak aan zijn omgeving, is hij soms huisschilder geworden? Nee hoor, de relatie tussen het figuurlijke ‘lak’ en het letterlijke ‘lak’ is waarschijnlijk dat een laag lak op een voorwerp niets anders is dan opsmuk of een laagje ter afdekking van iets lelijks. De ‘lak’ die wordt gebruikt zegt niets over de inhoud van iets. Door deze negatieve betekenis van het woord is langzaam de uitdrukking ‘ergens lak aan hebben’ in de huidige betekenis ontstaan.

Oké, heeft hij lak aan de kip of het ei en hinkt hij daardoor op meerdere gedachten? Als je op deze manier naar de taak van de wedstrijdsecretaris kijkt begin je gewoon medelijden met de man te krijgen want met zo’n verantwoordelijke opdracht en zoveel mogelijkheden ziet hij door de bomen het bos niet meer. De betekenis hiervan is ‘door te veel op details (de bomen) te letten, het geheel (het bos) uit het oog verliezen’. Aha, hij moet dus de grote lijn (zijn lijn)  in de gaten houden en dat doet hij zeer serieus want hij drinkt al weken geen druppel alcohol, niet voor zijn plezier maar hij heeft een grote caravan gekocht (zie column “Caddie gezocht” van 27 november) met een veel te kleine deur dus als hij er komende zomer in wil dan moet er echt wat af. Hij is zo druk bezig met de Studiereis dat hij de telefoon niet opneemt en maar een boodschap heeft ingesproken: ‘Hello, I am currency not available’. Kijk en nou gaat de man toch echt te ver, een wedstrijdsecretaris heeft niets met de club-financiën te maken, daar hebben wij een penningmeester voor. Die heeft tijdens de ALV de charge of zoiets gekregen, de voorzitter kreeg allen maar de zenuwen en de secretaris de rest. Charge staat trouwens voor een tactische manoeuvre tijdens een veldslag of ME-actie dus pas op met onze penningmeester. Dat heeft de kascommissie dan ook ondervonden, die zijn er dus mee gestopt en ik ben benieuwd of de nieuwe kascommissie de eerstvolgende controle zal overleven.

Het is dus niet alles koek en ei, …….hé daar is het ei weer, binnen de vereniging. Koek en ei worden allebei van oudsher gezien als twee aangename dingen: de meeste mensen vinden deze etenswaren lekker. Het zijn ook allebei heel bekende, ‘huiselijke’ etenswaren en werden zo twee begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maar wat was er nou eerder, de koek of het ei? Dan kom je weer bij de kip en kipkoekjes, Thaise kipkoekjes nog wel echter zonder happy end.

Ik probeer wat orde in mijn hoofd te krijgen maar dat lukt niet echt, de ALV heeft diepe sporen achtergelaten, misschien keert de rust pas terug als de wedstrijdsecretaris de bestemming van de Studiereis bekend maakt en ik weer rustig op een terras een broodje lever kan bestellen, hoewel je dat tegenwoordig als verplicht donor niet meer kan maken. Dan toch maar een broodje dönor, een bord goulash of een stokbroodje Camembert (of zijn dit te veel hints voor de Studiereis)

Krunkel